Služby pre zákazníkov:
+421 2 4497 0191

Crohnova choroba – ako zmierniť jej prejavy?

Ochorením známym ako Crohnova choroba trpí na Slovensku približne 8 000 pacientov. Zjednodušene je ho možné popísať ako prehnanú reakciu imunitného systému na vlastnú črevnú mikroflóru, výsledkom čoho vzniká zápal, ktorý môže prepuknúť v ktorejkoľvek časti tráviacej trubice. Najčastejšie postihuje koniec tenkého čreva a hrubé črevo. Máte s týmto ochorením skúsenosti? Prečítajte si, čo stojí za jej prepuknutím a ako je možné stravou a novými formami podpornej liečby zmierniť jej prejavy.

Zápalové ochorenie čriev sa u väčšiny pacientov prejavuje najskôr črevnou nepohodou a kŕčmi v dôsledku zhoršeného vstrebávania živín. Nastupuje strata hmotnosti a celková únava, ktorá sa prejavuje aj na psychike. Ďalšie príznaky závisia aj od toho, ktorá časť tráviacej sústavy je zapálená. Ak je postihnutého tenké črevo, pridružujú sa aj bolesti po jedle. Pri zápale hrubého čreva sú typické hnačky. V niektorých prípadoch môže zápal postihnúť aj orgány mimo tráviacej sústavy - kĺby, kožu alebo oči. Pri chronickom zápale sa môžu, ale nemusia, rozvinúť aj ďalšie komplikácie vo forme tzv. zúženia čreva.

Čo je príčinou vzniku?

Príčina Crohnovej choroby nie je stále lekármi objasnená. Na vznik ochorenia má vplyv kombinácia viacerých faktorov, z ktorých jedným je aj genetická predispozícia. Odhaduje sa, že riziko vzniku ochorenia u dieťaťa, ktorého obidvaja rodičia majú zápalové ochorenie čreva je takmer 40 %. Toto ochorenie bolo až do konca 50. rokov 20. storočia mimoriadne vzácne a od tej doby sa výskyt v západných krajinách výrazne zvýšil. Z toho odborníci usudzujú, že ďalšou príčinou sú aj zmeny v životospráve, akými sú  častejšie fajčenie, sedavý spôsob zamestnania, užívanie nadmerného množstva liekov a stres. „Mnohé štúdie ukazujú, že existuje súvislosť medzi prepuknutím Crohnovej choroby a konzumáciou vysokého množstva cukru a margarínov,“ hovorí Ing. Alžbeta Medveďová, PhD. z Ústavu biochémie, výživy a ochrany zdravia FCHPT STU v Bratislave. V neposlednom rade môžu byť najmä u detí a mladých ľudí spúšťačom aj vírusové infekcie a narušenie črevnej mikroflóry.

Výsledkom vplyvu týchto faktorov je postupné zvýšené nahromadenie inak neškodných baktérií v stene čreva, čo vyvolá zápal jeho sliznice a neskôr aj celej steny a jej okolia. Crohnova choroba sa diagnostikuje na základe preukázania zápalu v organizme z krvi alebo stolice a následným vyšetrením zapálených úsekov pomocou magnetickej rezonancie, CT alebo endoskopie. Kľúčovým je vyšetrenie samotného čreva kolonoskopom.

Liečba závisí od štádia ochorenia

Keď je vám diagnostikovaná Crohnova choroba, mali by ste klásť veľkú pozornosť liečbe predpísanej lekármi s ohľadom na stav a rozsah vášho ochorenia a tiež upraviť vašu stravu. Liečba Crohnovej choroby je zameraná na potlačenie zápalu a predchádzanie jeho opakovaniu, nie je ňou možné odstrániť samotné príčiny vzniku ochorenia. Ľahké a stredne ťažké formy ochorenia sa liečia pomocou kortikoidov a protizápalových imunosupresív. V prípade zhoršenia stavu nastupujú špeciálny režim diéty a v akútnych, najťažších prípadoch je potrebný aj chirurgický zákrok. Pre fajčiarov platí zásadné pravidlo prestať po objavení ochorenia fajčiť. Fajčenie totiž predstavuje jedno z najväčších rizík zhoršenia stavu.

Aký zvoliť jedálniček a výživové doplnky?

V prípade, že netrpíte akútnym štádiom ochorenia a nemáte lekármi naordinovanú špeciálnu diétu, sa pri Crohnovej chorobe odporúča dostatočná, vyvážená a biologicky plnohodnotná strava. „Mala by to byť strava chudobná na rafinované cukry a bohatá na balastné látky – vlákninu, teda dostatok ovocia, zeleniny a cereálnych výrobkov. Taktiež je vhodné konzumovať tuky s mastnými kyselinami s tzv. krátkym reťazcom, ktoré obsahuje najmä kokosový tuk a mliečny tuk. U hnačky sa odporúča znížiť príjem tukov a zvýšiť príjem bielkovín,“ vysvetľuje odborníčka Ing. Alžbeta Medveďová, PhD.

U pacientov s Crohnovou chorobou sa často objavuje deficit niektorých minerálov a vitamínov. Je preto vhodné zvýšiť si hlavne príjem železa (obsahujú ho živočíšne potraviny, sušené marhule, šošovica, špenát, klíčky, mandle, tekvicové a slnečnicové semená), kyseliny listovej (napr. tiež zo špenátu, špargle, kapusty, cvikle).  Pacienti s týmto ochorením často znižujú alebo vylučujú príjem mlieka kvôli intolerancii laktózy, je preto potrebné nahrádzať si aj vápnik, napr. z maku, pohánky, brokolice, hrachu, kelu, tekvice, orechov. Mali by ste si taktiež zvýšiť príjem vitamínu D a vitamínu B12 (obsahujú ho živočíšne produkty a kvasnice) „V niektorých prípadoch sa odporúča znížiť príjem aminokyselín obsahujúcich síru (hlavne vo vajciach, syroch, mlieku a orechoch) kvôli tomu, že z nich vzniká sirovodík a ten môže zhoršovať stav pacienta,“ uvádza Alžbeta Medveďová.  

Pri výbere výživových doplnkov by ste nemali zabúdať na podávanie probiotík, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevnú mikrobiotu a zlepšujú tak imunitný stav. Dôležité sú takisto prebiotiká – oligosacharidy, ktoré vytvárajú probiotickým mikroorganizmom vhodné prostredie pre rast. Medicína dnes pozná aj ďalšie, čisto prírodné látky, ktoré majú protizápalový účinok na črevá a zmierňujú tak priebeh ochorenia. Takúto látku obsahuje aj prípravok Tarmin Professional. Jeho základom je výťažok zo živice stromu pistácie mastixovej, ktorý rastie výlučne na ostrove Chios v Grécku. Jej účinky pri liečbe mnohých zdravotných problémov v spojení so žalúdkom dokladujú už starovekí Gréci. Mastix má súčasne protizápalové, antibakteriálne a analgetické účinky a zároveň obsahuje zložku s probiotickými vlastnosťami. Preto je táto prírodná látka užitočná práve pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva. Prípravok Tarmin Professional s obsahom mastixu je vhodné užívať nielen ako podpornú prírodnú liečbu pri Crohnovej chorobe, ale taktiež pri vredových ochoreniach zažívacieho ústrojenstva ako aj dyspepsii nezisteného pôvodu.  Musí byť však užívaný na základe odporúčania lekára alebo lekárnika. Informujte sa preto u odborníka o možnosti jeho využitia vo vašom prípade.

Blog

Produkt bol pridaný do košíka.
Zobraziť košík
Pokračovať v nákupe